divendres, 15 de gener del 2010

Andorra deixa d'estar a la llista espanyola de paradisos fiscals


Elena Salgado, Jaume Bartumeu, Andorra
El cap del govern andorrà, Jaume Bartumeu, i la vicepresidenta del govern espanyol, Elena Salgado, han firmat avui a Madrid un acord per l'intercanvi d'informació en matèria fiscal entre ambdós països. En virtut d'aquest document, Andorra deixa d'estar a la llista espanyola de paradisos fiscals. Bartomeu ha defensat que amb aquest acord Andorra està complint el seu compromís d'aproximar-se als estàndards internacionals de l'OCDE en matèria d'intercanvi d'informació, tal i com els va demanar el G-20 a Londres. Aquest és un dels dotze acords necessita per deixar de ser un paradís fiscal per la comunitat internacional.

Bartumeu ha exposat que Andorra ha buscat l'establiment 'd'acords de qualitat' perquè 'no volíem sortir de la llista amb acords amb països que tenen una clara etiqueta de paradisos fiscals, sinó que la nostra prioritat és França, Espanya i Portugal'. El cap del govern andorrà ha anunciat que al febrer firmarà acords amb països de la la zona nord d'Europa que els aproximaran als 12 acords esperats.

El document signat aquest dijous permet l'obtenció d'informació fiscal tant per part d'Andorra com de de l'estat espanyol, però no de qualsevol informació. Bartumeu ha explicat que 'en el marc d'un expedient concret a una persona concreta que tingui obert un expedient concret' l'Agència Tributària espanyola podrà demanar a les autoritats del Ministeri d'Economia i Finançes andorrà la informació.

Ha insistit en que 'el que no permet l'acord són 'expedicions de pesca', no se'ns podrà demanar quants espanyols tenen compte a Andorra'. L'acord no és retroactiu i es començarà a aplicar d'aquí a tres mesos. A les primeres pàgines inclou la referència explícita 'a avançar en un conveni contra la doble imposició', el que Bartumeu ha valorat molt positivament.

Salgado ha manifestat la seva satisfacció per l'acord perquè 'ens permetrà l'intercanvi d'informació útil en matèria tributària' ja que Andorra 'reconeixia el secret bancari en la seva legislació'.

FONT:  DIRECTE.CAT